Centar za slepe i slabovide Narodne biblioteke Srbije

 

Центар за слепе и слабовиде са читаоницом пружа библиотечке и информационе услуге корисницима са оштећењем вида.
Располаже најсавременијом опремом која се данас производи у свету и обједињава све до сада заступљене услуге за слепе и слабовиде у Србији.
Центар се налази у простору на галерији НБС и обухвата читаонички и канцеларијски простор, као и простор за смештај посебне информатичке опреме.

Услуге Центра могу се користити понедељком и четвртком од 08,00-18,00 сати, уз могућност резервације корисничког места и до 21,00 сат. Вечерњи термин заказује се један дан унапред на адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Коришћење грађе и услуга у Центру за слепе и слабовиде је бесплатно.

Корисницима је на располагању збирка од 5.045 библиографских јединица на Брајевом писму и фонд серијских публикација на Брајевом писму који садржи 27 наслова.
У припреми је и Дигитална библиотека за слепе и слабовиде кориснике у чијем саставу се налази прва звучна књига снимљена на српском језику.

Захваљујући одредбама новог Закона о обавезном примерку публикација, слепим и слабовидим корисницима на располагању стоје и све електронске копије публикација из текуће издавачке продукције Србије, почевши од дана ступања на снагу Закона.

Од техничке опреме, Центар располаже са 5 рачунара за потребе читаонице, скенером, стандардним штампачем, Брајевим штампачем, два Брајева дисплеја, 3 plaxtalk уређаја, као и мишевима за увећевање стандардног штмпаног текста за слабовиде кориснике.
Од програмске подршке, корисницима је на располагању 10 лиценци за Jaws 12. програм, као и 10 лиценци за коришћење говорног софтвера за српски језик, тзв. анридера.
Обезбеђени су путокази и орјентири за слепе и слабовиде, као и одговарајући лифт и косе равни за потребе особа са инвалидитетом.

Активности којима се бави Центар:

Preuzeto sa: https://www.nb.rs/pages/article.php?id=20383