Informacije za studente s invaliditetom

Filozofski fakultet i Knjižnica FFZG trude se svim studentima s invaliditetom osigurati Ustavom zajamčeno pravo na jednak pristup obrazovanju, tj. osigurati uvjete za uspješno studiranje svim sadašnjim, ali i budućim studentima s invaliditetom. Više informacija o djelovanju Fakulteta prema studentima s invaliditetom pronađite na poveznici http://www.ffzg.unizg.hr/ssi/.

 

Prilagodba literature

Od akad. god. 2015./2016. Filozofski fakultet svojim studentima s invaliditetom nudi uslugu prilagodbe literature. Uslugu prilagodbe literature pruža Centar za potporu e-učenju (CPEU) u suradnji s Fakultetskim Uredom za studente s invaliditetom i Knjižnicom.

Ako želiš prilagodbu literature: 

 1. donesi potrebnu literaturu (knjigu, časopis) na bilo koji informacijski pult u Knjižnici (ukoliko je potrebno, knjižničar će odabrati najbolji primjerak naslova za prilagodbu)

 2. zatraži prilagodbu literature

 3. djelatnici Knjižnice će zadužiti literaturu na tvoje ime

 4. zajedno s djelatnikom Knjižnice ispuni potreban obrazac s naznakom formata za prilagodbu (.pdf, .doc/.docx, .rtf) http://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=407

 5. ostavi literaturu na tom pultu

 6. elektroničkom poštom ćeš dobiti potvrdu da je zahtjev za prilagodbom zaprimljen

 7. elektroničkom poštom ćeš dobiti prilagođenu literaturu

 8. knjiga će biti vraćena direktno u Knjižnicu te razdužena s tvog imena

 

Pristup Knjižnici FFZG

U Knjižnicu FFZG ulazi se kroz zgradu FFZG. Na ulazu na Fakultet potrebno je proći kroz Aulu desno sve do dekanata. Prije dekanata potrebno je skrenuti lijevo u odvojeno predvorje Knjižnice. Knjižnica je povezana s Fakultetom iako je samostalna zgrada.

Plan Fakulteta možete naći na poveznici http://hydra.ffzg.hr/planfakulteta/plan.swf. Upozorenje, neke informacije mogu biti zastarjele.

Knjižnica FFZG je dostpupna studentima s invaliditetom. Knjižnica ima 7 etaža i svakoj je etaži moguće pristupiti korisničkim dizalima. Dva dizala se nalaze na ulazu u Knjižnicu desno, a dizala imaju zvučne oznake. Knjižnicu je dostupna i studentima u kolicima.

Na prizemlju i katovima nalaze se pultovi na kojima uvijek dežuraju knjižničničari koji mogu pomoći korisnicima.

Toaleti za studente s invaliditetom nalaze se u podrumu, na drugome te četvrtome katu Knjižnice.

 

Pomagala

Svojim korisnicima Knjižnica nudi sljedeća pomagala:

 1. ERGO STALAK ZA ČITANJE

 2. MagniLink ZIP DUO (+ kameru)

 3. Looky prijenosni čitač


1. Drveni Ergo stalak za čitanje može se zadužiti za korištenje u Knjižnici na Središnjem informacijskom pultu u prizemlju Knjižnice.

2.Fotografija povećala MagniLink ZIP DUO preuzeta s http://www.lvi.se/en/a/product-news-magnilink-zip-duo Elektroničko povećalo MagniLink MLZIP DUO je sklopivo elektroničko povećalo u boji s dosta prostora ispod ekrana pa omogućuje pregledno čitanje, pisanje i obavljanje drugih radnih zadataka. Sastoji se od 17'' LND monitora i kamerom s ugrađenim autofokusom. Kontrole uključuju podešavanje boja (različite kombinacije), veličine i kontrasta.

Više o proizvodu možete naći na stranicama http://www.lvi.se/en/a/product-news-magnilink-zip-duo, a upute za korištenje u .pdf formatu na stranici http://static.wm3.se/sites/14/media/5105_7940087b_MLZIP_DUO_eng.pdf?1395931066.

Pomagalo je smješteno je na prvom radnom mjestu na lijevo kada se uđe u čitaonicu u prizemlju Knjižnice. Upute za korištenje video čitača MagniLink ZIP DUO nalaze se pored samog čitača. Slobodno se obratite kolegama na Središnjem informacijskom pultu u prizemlju za dodatnu pomoć.

2.a. Uz MagniLink ZIP DUO moguće je, uz prethodnu najavu od najmanje dva radna dana na adresu e-pošte Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., posuditi na korištenje i kameru za približavanje udaljenih projiciranih elemenata (projekcije, prezentacije...).

3. fotografija Looky HD preuzeta s http://www.acheter-lunettes.com/loupes-basse-vision/loupes-electroniques/loupe-electronique-essilor-looky-hd-touch.htmlElektroničko ručno povećalo LOOKY HD malo je prijenosno elektroničko povećalo za učećanje tekstova i slika. Kontrole uključuju podašavanje koje (različite kombinacije), veličine i kontrasta. Ima sklopivu ručku koja se može koristiti kao vodilica za čitanje red po red teksta. Looky HD sadržava i posebnu funkciju zamrzavanja slike.

Looky HD se može zadužiti isključivo za korištenje u Knjižnici na Središnjem informacijskom pultu u prizemlju Knjižnice.

Više o proizvodu možete naći na stranicama http://www.rehanelectronics.com/uk/product.cfm?prodid=18

 

Elektronička povećala namijenjena su slabovidnim studentima i studentima sa specifičnim teškoćama učenja (disleksija).

Elektroničko povećalo MagniLink ZIP DUO i Elektroničko ručno povećalo LOOKY HD dio su dugotrajne posudbe Sveučilišta u Zagrebu Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zahvaljujući posudbi tih pomagala Knjižnica Filozofskog Fakulteta u Zagrebu i sam Fakultet postali su još pristupačniji studentima s invaliditetom.

 

Više pomagala studenti s invaliditetom mogu naći u Prostoriji za SSI (A006) koja se nalazi u prizemlju Fakulteta i koja je opremljena računalima i tehnološkim pomagalima za SSI.

Plan Fakulteta možete naći na poveznici http://hydra.ffzg.hr/planfakulteta/plan.swf. Upozorenje, neke informacije mogu biti zastarjele.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti na mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Izvor: http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/usluge/ssi