Centar za asistivne tehnologije- AsTeh osnovan je u Beogradu, 17. aprila 2016. godine. Osnivacka skupstina je odrzana  u 11 casova. Sednici su prisustvovali osnivaci Centra:

kao i gost

  • Ninoslav Šili

Uvodno izlaganje

Na samom pocetku, prisutnima se obratio inicijator i predsednik Inicijativnog odbora Nebojša Markovic.

On je u svom govoru rekao:

Dragi prijatelji,

Velika mi je cast da danas budem ovde sa vama i još vece zadovoljstvo što ste se odazvali pozivu i prikljucili osnivanju Centra za asistivne tehnologije.

Nedavno smo, na “Sajmu inovativnih tehnologija u obrazovanju 2016” uvideli kako nastavnici u inkluzivnom obrazovanju:

  • nemaju dovoljno informacija o radu sa ucenicima sa invaliditetom,
  • ne poznaju u dovoljnoj meri asistivne tehnologija koje bi bile od pomoci u nastavnom procesu,
  • ne znaju za pozitivna iskustva u nastavi koja bi mogli da primene,
  • nemaju nacina da obezbede potrebna pomagala, i u nekim slucajevima
  • ne znaju kako da postojeca pomagala primene.

Iz iskustva znamo za dodatni problem dolaska ucenika sa invaliditetom do škole. I ne samo ucenika. Uopšte, osobama sa invaliditetom je teško, a nekad i nemoguce da samostalno odu na željena mesta.

Zbog teškoca sa kojima se svakodnevno suocavaju, razumljivo je da neki nastavnici i roditelji mogu da izgube motivaciju oko obrazovanja ucenika sa invaliditetom. Dodatni razlog je i taj što ne vide svrhu strucnog obrazovanja, tj. mogucnost da ucenik steceno znanje kasnije primeni na radnom mestu.

Uvideli smo, takode, kako u javnosti nije dovoljno poznato da:

  • ucenici sa invaliditetom mogu da budu izuzetno dobri daci, a kasnije i studenti i strucnjaci, ako im se obezbede adekvatni uslovi, i da
  • odrasle strucno osposobljene osobe sa invaliditetom mogu biti izuzetno motivisani, savesni i kvalitetni radnici i saradnici. Opet, kada im se pruži prilika i obezbede adekvatni uslovi.

Ali:

  • kako prilagoditi nastavu, nastavna sredstva i nastavne materijale za ucenika sa invaliditetom,
  • kako prilagoditi okruženje i radno mesto osobi sa invaliditetom (koja ima odgovarajuca strucna znanja i za kojom postoji potreba za radnim angažovanjem)?

Iz svog dosadašnjeg radnog iskustva znamo da su sva ova pitanja rešiva i znamo da postoje pozitivna iskustva.

Opet ali,
to što mi privatno, kao pojedinci, znamo kako nešto može i znamo one koji su to dobro uradili, nece mnogo pomoci ni ucenicima, ni njihovim roditeljima, ni nastavnicima, ni pravo društveno odgovornim poslodavcima, ni osobama sa invaliditetom koje ne mogu da iskoriste svoja znanja na radnom mestu.

Iz ovakvih razmišljanja proistekla je ideja o osnivanju Centra koji bi se bavio promovisanjem i podsticanjem pozitivne prakse u primeni asistivnih tehnologija u obrazovanju, radu i samostalnom kretanju osoba sa invaliditetom.

Moram da istaknem da smo mnogo truda uložili da bi danas imali jasno iskazane ciljeve, aktivnosti i pripremljena osnivacka dokumenta. Veliku zahvalnost za to dugujemo, ovde prisutnima Ivani Nikolic, Gradimiru Kragicu i Mila Marjanovic.

Znam, ubrzo ce biti velika cast biti clan i saradnik našeg Centra i naša je velika dužnost i obaveza da pažljivo predlažemo i biramo nove saradnike i clanove.
Koristim ovu priliku da svim osnivacima i uvaženom gostu, clanu Nadzornog Odbora, cestitam dolazak u ovaj mali ali izuzetan tim i da vam zaželim svako dobro i srecu u daljem radu i životu.

Izlaganje predsedavajuce Osnivacke skupštine

Kako je Inicijativni odbor predlozio, a Skupstina jednoglasno usvojila, za predsedavajucu Osnivacke skupštine izabrana je Ivana Nikolic. Ona je pozdravila prisutne osvrnuvsi se na period priprema koje su prethodile osnivanju:

Zahvaljujem vam na ukazanom poverenju.

U mojim godinama velika je cast voditi jednu Skupštinu, posebno Osnivacku.
Kada su me Nebojša i Gradimir pozvali da se prikljucim osnivanju i radu Udruženja koje bi se bavilo promovisanjem pozitivne prakse iz oblasti primene asistivnih tehnologija u obrazovanju, bila sam prvo pocastvovana, onda uplašena zbog velikog izazova koji nas je ocekivao i na kraju, oduševljena zbog znacaja ideja koje su nam se ukazivale.

Rad na pripremi materijala za osnivanje organizacije  bio je sve samo ne monoton. U nekim trenucima je sve išlo glatko, a bilo je trenutaka kada sam bila potpuno zbunjena.
Sve se na kraju lepo i uspešno završilo. Rezultati su pred vama.     

Nakon toga, nastavljeno je sa dnevnim redom. Predstavljeni su ciljevi i zadaci udruzenja, a zatim i Predlog Statuta udruženja, koji je, nakon krace diskusije, jednoglasno usvojen.

Usledio je izbor predsednika Centra, kao i clanova Upravnog i Nadzornog odbora.
Sednica je prekinuta da bi UO doneo odluku o izboru izvršnog direktora.
Posle krace pauze, predsednik UO saopštio je sastav UO, kao i odluku o izboru izvršnog direktora.
Izabrani su ovlašceni zastupnici centra.

Izabrani organi i funkcije

Osnivacka skupština je izabrala:

Upravni Odbor

Nadzorni odbor

Predsednik

Gradimir Kragic

Izvršni direktor

dipl. def Ivana Nikolic.

Obracanje novoizabranog predsednika

Posto je ovim iscrpljen dnevni red Osnivacke skupstine, tek izabrani predsednik Centra Gradimir Kragic sada je i zvanicno odrzao prikladan svecani govor, te nakon toga i zatvorio sednicu Skupstine:

 Hvala što ste ucestovali na ovoj osnivackoj skupštini. Drago mi je da smo danas osnovali ovaj Centar. Zahvaljujem se na poverenju. Neki me od vas znaju jer duže vreme saradujemo, neki me znaju manje a neki su me tek danas upoznali.

Verovatno ocekujete da cu sada reci neke velike reci poput Nila Armstronga, koji je rekao: "Ovo je mali korak za coveka, ali veliki za covecanstvo", kada je izašao na mesec. Nema velikih reci, ja sam ucestovao nekoliko puta u osnivanju NV organizacija i uvek postavljao ono cuveno pitanje: šta je starije koka - kokoš ili jaje? Možda se pitate zašto to pitanje? Mi trebamo isti cas da startujemo da radimo i da tim radom stvaramo uslove za daljnji rad. Nekako tu imamo krug u kojem se vrtimo. Drugacije je Kada se radi neki biznis, ja ne dolazim iz njega, tu trebaju dve stvari: kapital i ljude. Kada je u pitanju NV organizacija pa i ovaj naš Centar, mi imamo ljude i ovog casa ništa više.  To me kao predsednika obavezuje da razmišljam i da se možda osecam drugacije nego ostali osnivaci. Uradili smo sve po zakonu, formirali Centar ali ovog casa osim nas osnivaca i naše spremnosti za rad nemamo ništa drugo.

Nadam se da smo osnivanjem centra realizovali jednu dobru ideju koja je nastala krajem februara ove godine jer primena tehnologija uopšte receno je danas više nego bitna stvar i to ce biti sve više i više važnije. U ovoj oblasti u kojoj mi i naš Centar hocemo da primenjujemo asistivne tehnologije je više nego bitno. Licno imam odredena iskustva u primeni asistivnih tehnologija, cime sam zadovoljan ali istovremeno i razocaran kada vidim da na mnogim mestima te primene asistivnih tehnologija nema ili ta primena ide jako sporo ukljucujuci i Srbiju kao najvecu republiku na podrucju bivše Jugoslavije. Rekao bih da je cesto potrebno sammo malo volje, malo vremena i novaca i da se te asistivne tehnologije primene. Osnivanjem ovog Centra vidim tu polugu koja bi mogla na mnogim mestima pomoci da se uradi više, da se stvari promene i da se pomogne svima onima kojima su asistivne tehnologije potrebne.

Ako taj cilj kroz ovaj Centar ostvarimo tako što cemo pomoci da tamo gde te tehnologije treba, gde treba da se pomogne da se primene naše ideje, naša rešenja i iskustvo, onda cemo zaista napraviti veliki korak.
Ovaj Centar nije organizacija osoba sa invaliditetom mada se mi dobrim delom vezujemo za tu grupu ali mi se više vezujemo za sve one koji direktno rade sa tom grupom. Možda cemo konkretno biti vezani za nekog ucenika u školi ili za nekog koga treba uciti da se samostalno krece  ili nekog ko treba da se zaposli i da mu se pomogne da dokaže da može uspešno da radi, ipak, mi cemo biti više vezani za sve one koji rade sa ovim osobama. Nadam se da cemo mi konkretno više biti vezani za obrazovne ustanove, za nastavnike i druge. Dobro je da nemamo taj status invalidske organizacije. Ja dolazim iz te grupe osoba sa invaliditetom i znam šta to konkretno znaci. 

Ako napravimo u startu te male pomake a verujem jer ova grupa ljudi koja je osnovala ovaj Centar vrlo brzo može napraviti i velike pomake. Dobro je da nismo paralelna organizacija ni jednoj slicnoj organizaciji. To što radimo iste ili slicne poslove možemo samo biti od koristi ili pomoci. Naravno može nam se desiti da od nekih ustanova ili organizacija ne budemo prihvaceni. Nije to ništa novo, tog neprihvatanja imamo svagdje, na ulici u prevozu u društvu i slicno. To me mnogo ne zabrinjava a kao predsednika me najviše brine kako cemo u startu što prije poceti raditi.

U startu je potrebno da se dosta toga uradi volonterski, licno sam za to spreman. Dosta sam i do sada volonterski radio. Zato me mogu sresti u mnogo gradova u regionu. Spreman sam svoje iskustvo preneti na ove mlade ljude koji su pokazali spremnost da se angažuju u ovom Centru. Angažovanje mora biti na odreden nacin i nagradeno i to je ono o cemu u ovom casu razmišljam. Mislim da svi znamo dobro raditi, bice potrebno da u startu mnogo više saradujemo, ne smeju nas sitnice naljutiti, moramo imati malo više medusobnog razumevanja ako se desi da neko nešto ne uradi na vreme, ako je neko imao licnih obaveza ili problema. Jedino šta ne sme da se desi da u startu neko pocne da radi suprotno ciljevima ovog Centra.

 

 Grupna fotografija osnivaca sa

Grupna fotograf... 

 Poslednje pripreme pred pocetak

Poslednje pripr... 

 

Osnivacku skupštinu je otvorio

Osnivacku skupš...

 Predsedavajuca Osnivacke skup

Predsedavajuca ...

 Zapisnicarka Mila Marjanovic

Zapisnicarka Mi... 

 Prvo obracanje predsednika -

Prvo obracanje ... 

 Nasmejani clanovi Upravnog odbora

Nasmejani clano... 

 Ivana Živkovic potpisuje Osniva

Ivana Živkovic ... 

 Ivana Živkovic je zadovoljna

Ivana Živkovic ... 

 Mila Marjanovic potpisuje Osniva

Mila Marjanovic... 

 Nebojsa Markovic potpisuje Osniva

Nebojsa Markovi... 

 Ivana Nikolic pažljivo potpisuje

Ivana Nikolic p... 

 Zadovoljni predsednik Gradimir

Zadovoljni pred... 

 Cestitka predsedniku - srdac

Cestitka predse... 

 Cestitka predsedniku -

Cestitka predse... 

 

Cestitka i podrška predsedniku

Cestitka i podr..

 Cestitka predsedniku -

Cestitka predse... 

 Uzajamne cestitke i zadovoljni

Uzajamne cestit... 

 Nakon završetka zvanicnog dela

Nakon završetka... 

 Nebojsa Markovic se raspricao

Nebojsa Markovi...